Forprosjekt Masterplan

Energihub Bodø Havn

  • Det store bildet

    Det store bildet viser at 2/3 av utslippene kommer fra transportsektoren i Bodø og sjøfart står for 40 % av kommunens totale utslipp. Som følge av dette har det kommet tydelige krav fra myndighetene om tilrettelegging av løsninger og infrastruktur som muliggjør reduksjon i utslipp fra transportsektoren, både i sjø og på land.

  • Nåsituasjonen

    Nåsituasjonen forteller at aktørene i Bodø Havn har store planer for energiomstilling vekk fra fossilt fram mot 2030, men at realisering av flere initiativer vil begrenses ved tradisjonell forvaltning og utnyttelse av dagens nettkapasitet, samt mangel på koordinert samhandling

  • Ønsket retning

    Ønsket retning er at Bodø blir en nullutslippshavn som blant annet benytter et bredere spektrum av energikilder, har velfungerende samarbeid på tvers av aktører, gjør tydelige prioriteringer og har en form for egenproduksjon samt lagring av energi

  • Veien videre

    Veien videre bør ta utgangspunkt i at det etableres en komplett masterplan for Energihub Bodø Havn, inkludert utarbeidelse av et tydelig veikart som blant annet inneholder en oversiktlig kartlegging av behov, prioritering av nødvendige tiltak samt plan for engasjering av relevante aktører og ressurser. Uten en masterplan kan flere av prosjektene gå på bekostning av hverandre og suboptimale løsninger vil lettere kunne vinne frem

Prosjektbeskrivelse

Bodø Havn skal utvikles til en fremtidsrettet energihub, hvor klimagassutslipp skal reduseres gjennom omlegging til mer fornybare energiløsninger, inkludert økt elektrifisering. EY( Ernst & Young AS) støtter Fjuel Bodø i dette forprosjektet som skal danne et grunnlag for en masterplan for Bodø Havn med et helhetlig områdeperspektiv for å realisere en trinnvis utvikling mot et fremtidsrettet energiknutepunkt.

Masterplanen skal bygge videre på tidligere konseptutredning og forprosjekter. Planen skal videre legge føringer for utviklingen av arealene til Bodø Havn, med mål om gode og helhetlige energiløsninger for både Bodø Havn og aktuelle interessenter på lang sikt.

Forprosjektet har inkludert to faser:

  • Analyse av nåsituasjon

  • Definisjon av ønsket retning

Veien videre

Bakgrunn for behov og muligheter ved etablering av Energihub Bodø Havn

     Transportsektoren står for 2/3 av de totale utslippene i Bodø Kommune hvor størsteparten er knyttet til sjøfart

Det er vedtatt ambisiøse mål om utslippsreduksjon fra regjeringen, fylkeskommune og kommune

Teknologiutvikling innenfor energi og smarte løsninger gjør Energihub Bodø Havn til et attraktivt konsept

Store aktører i havnen planlegger og har igangsatt betydelige investeringer knyttet til energiomstilling. Bodø Havn må legge til rette infrastruktur og helhetlige energiløsninger slik at investeringene blir realisert, i tillegg til  å gripe muligheten til å kommersialisere på dette

Den eksisterende nettinfrastrukturen begrenser realisering av nye kraftkrevende prosjekter ved tradisjonell utnyttelse av nettet. Nye innovative løsninger må utforskes og etableres for å optimalisere en helhetlig utnyttelse av den eksisterende kapasiteten i havnen

Energihub Bodø Havn

Energiomstillingen inneholder usikkerheter når det kommer til energiløsning for transport der en skal gå fra en dominerende energibærer til en miks av mange ulike løsninger. Havner må dermed designes som energiknutepunkt, med tilgang på alternative drivstoff, samt landstrøm og ladeinfrastruktur.

Utbygging av landstrøm, ladeinfrastruktur og lokal produksjon av grønne energibærere vil betydelig utvide behovet for energi og gi økt variasjon i effektbehovet.

Energihuber som fungerer som fleksible og robuste systemer vil kunne gi økende gevinst i fremtiden.

Hva er en energihub?

Energihub kan defineres som en integrert plattform eller infrastruktur som samler og koordinerer ulike energikilder, energiforbrukere og energilagringssystemer på ett sted.

Energihuben fungerer som et knutepunkt for produksjon, distribusjon og bruk av energi, og har som mål å optimalisere energieffektivitet, bærekraft og pålitelighet.

Den kan inkludere fornybare energikilder, energilagringsteknologier, smart grid-systemer og elektrifisering av transport, og muliggjør samarbeid og utveksling av energiressurser mellom forskjellige aktører.

Kritiske suksess faktorer for realisering av Energihub Bodø Havn

Kartlegging av energibehov og behov for ulike energiløsninger

Kartlegging av energibehov og behov for ulike energiløsninger

Kartlegging av energibehov og behov for ulike energiløsninger

Kartlegging av energibehov og behov for ulike energiløsninger

Kartlegging av energibehov og behov for ulike energiløsninger